Αποκωδικοποιώντας τις σκέψεις μας!

Posted on July 14, 2017

Αποκωδικοποιώντας τις σκέψεις μας!

Γράφει η Βασιλική Υψηλάντη.

Λαμία 14/07/2017

Παλεύοντας να αντιμετωπίσουν τα άγχη και την πίεση της καθημερινότητας, οι άνθρωποι έχουν οδηγηθεί στο σημείο να δρουν εναντίον του εαυτού τους. Αποξενώνονται, γίνονται αδιάφοροι ή ξεσπούν με θυμό και βία σε κάθε ερέθισμα. Υιοθετούν ανθυγιεινές συνήθειες και αδιαφορούν για τις σχέσεις τους και την κοινωνία.

Ενστικτωδώς θα περίμενε κανείς να λειτουργούμε προς το προσωπικό μας όφελος, αλλά πολλές φορές οι ίδιοι βάζουμε τον εαυτό μας σε μειονεκτική θέση. Άραγε, τι είναι αυτό που μας διαμορφώνει, μας παρακινεί και αποτελεί τελικά το πεπρωμένο μας; Η κινητοποίηση της ατομικής ευθύνης, μέσω της τιμωρίας και της επιβράβευσης, θεωρούνται ξεπερασμένες και αναποτελεσματικές μέθοδοι.

TEDx Λαμία - quote

Μια εναλλακτική προσέγγιση θα ήταν να διερωτηθούμε, για τους λόγους που μας οδηγούν να συμπεριφερόμαστε με τον εκάστοτε τρόπο. Όλοι οι άνθρωποι διακατέχονται από τις ίδιες ανάγκες, και η εκπλήρωσή τους είναι το καύσιμο για δράση. Αν λοιπόν ο στόχος μας είναι η ικανοποίηση μιας ανάγκης, η απόφαση για τον τρόπο που θα δράσουμε εξαρτάται από το σύστημα των πεποιθήσεων μας. Και αυτό ακριβώς θα διαμορφώσει και τον τελικό προορισμό μας, την εκπλήρωση ή όχι μιας ανάγκης, την πραγματοποίηση ενός ονείρου .

Εαν νιώθεις ότι ο κόσμος είναι εχθρικός, συμπεριφέρεσαι ανάλογα,τόσο συχνά που αποτελεί αυτόματη αντίδραση. Αν οι σκέψεις σου είναι το κίνητρο, τελικά σε κινητοποιούν ή σε καθηλώνουν; Αν ο στόχος σου σε διαμορφώνει, ποιός είσαι τώρα;

 


Tagged as , , ,