Μετατρέποντας τα εμπόδια σε ευκαιρίες

Posted on July 22, 2017

Μετατρέποντας τα εμπόδια σε ευκαιρίες

Γράφει η Βασιλική Υψηλάντη.

Λαμία,22/7/2017

Υπάρχουν στιγμές που νιώθεις ότι θέλεις να εγκαταλείψεις; Άλλες πάλι ότι μπροστά σου υψώνεται ένας τοίχος που μοιάζει ανυπέρβλητος, και δεν σου επιτρέπει να δεις τίποτα άλλο μπροστά; Νιώθεις ότι είσαι μόνος σου, εγκλωβισμένος σε μια ανυπόφορη κατάσταση; Σαν αποτέλεσμα αυτής της (φαινομενικά) ανέλπιδης κατάστασης, απομακρύνεσαι από τους φίλους, την οικογένεια, απομονώνεσαι.

Παντού γύρω μας υπάρχουν άνθρωποι σε δυσχερείς καταστάσεις, ορφανά παιδιά, άνθρωποι που πεινάνε,που πωλούνται σαν σκλάβοι, που έχουν καταστραφεί οικονομικά. Κάποιοι χάνουν την ελπίδα και αφαιρούν την ίδια τους την ζωή, παρασυρόμενοι στην δίνη της απελπισίας. Υπάρχουν πολλές μορφές απελπισίας, που συνδέονται άμεσα με την αδυναμία να καλύψουμε βασικές ανάγκες που συνθέτουν την ελπίδα, όπως η σύνδεση, η αίσθηση ελέγχου, η επιβίωση. Η απελπισία εντείνεται όταν αρνητικές σκέψεις συγκεντρώνονται ώστε να σχηματίσουν μια απαισιόδοξη θέαση των πραγμάτων. Σαν τις νιφάδες του χιονιού, που επικάθονται η μία πάνω στην άλλη, μέχρι που σχηματίζουν μια χιονοστιβάδα που παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά της.

Από αυτή την θέση, που εσύ έχεις τοποθετήσει τον εαυτό σου, έχεις δυο επιλογές : είτε να θυμώσεις με τον κόσμο γύρω σου και να μείνεις εγκλωβισμένος, είτε να είσαι ευγνώμων για όσα έχεις και να προσπαθήσεις να προχωρήσεις μπροστά. Ουσιαστικά, το μόνο εμπόδιο στην ζωή σου είσαι εσύ και οι αρνητικές σου σκέψεις. Η αξία σου σαν άτομο δεν είναι προς διαπραγμάτευση. Είσαι μοναδικός άνθρωπος. Και αυτή η μοναδικότητα εξυπηρετεί κάποιο σκοπό, είτε το γνωρίζεις ήδη, είτε πρόκειται να το ανακαλύψεις στο μέλλον. Έχεις την έμφυτη δυνατότητα να ξεπεράσεις τις αντιξοότητες και να υπερνικήσεις τα φαινομενικά αδιέξοδα. Συχνά, δεν είναι το γεγονός που μας συμβαίνει, αλλά η δική μας αντίδραση σε αυτό, αυτό που πραγματικά επηρεάζει την ευτυχία μας και την ποιότητα της ζωής μας.

Ζήσε, λοιπόν.

Ζήσε την κάθε ημέρα με αυτά που σου προσφέρει, εκμεταλλεύσου την κάθε στιγμή, άφησε πίσω τις άσχημες σκέψεις, αποφάσισε ότι εσύ έχεις τον έλεγχο της επιλογής του τρόπου ζωής σου, και θυμήσου ότι τα όριά σου είναι αυτά που εσύ βάζεις στον εαυτό σου. Άλλωστε, είτε πιστέψεις ότι μπορείς είτε πιστέψεις ότι δεν μπορείς, θα έχεις δίκιο και στις δυο περιπτώσεις (Henry Ford). Εσύ τί επιλέγεις να πιστέψεις για τον εαυτό σου, για τον κόσμο γύρω σου, για την ζωή σου;