Αγαπητό καλοκαίρι, βαριέμαι!

Posted on July 25, 2017

Αγαπητό καλοκαίρι, βαριέμαι!

Γράφει η Βασιλική Υψηλάντη.

Λαμία, 25/07/2017

Αγαπητό καλοκαίρι, βαριέμαι!

“Όλη η χρονιά, ο μακρύς και βαρύς χειμώνας, η αναποφάσιστη άνοιξη, ενέχουν δουλειά, αναπόφευκτες υποχρεώσεις, λίγες συγκινήσεις, μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα. Θα ακουστεί δραματικό, και ίσως λίγο υπερβολικό, αλλά τουλάχιστον γνωρίζω τι απαιτείται από εμένα να κάνω, κάθε στιγμή, σε κάθε περίσταση. Και ξαφνικά, αποφασίζεις να έρθεις εσύ, το καλοκαίρι, για να διαταράξεις αυτή την προκαθορισμένη ροή!..”

Θα μπορούσε να είναι μια καταχώρηση στο ημερολόγιο σου. Ξαφνικά, όλοι έχουν συναρπαστικές ιστορίες για πάρτι στην παραλία, ταξίδια, νέους έρωτες, αναμνήσεις από αλμύρα, άμμο, ήλιο και χαμόγελα. Και εσύ, απλά βαριέσαι! Περιμένεις την έμπνευση, κάτι να σε παρακινήσει να αλλάξεις, αν μη τί άλλο, έστω θέση στον καναπέ! Αναλώνεσαι σε τηλεοπτικές επαναλήψεις, ή ξοδεύεις τον χρόνο σου στα κοινωνικά δίκτυα. Και αναζητάς απεγνωσμένα έμπνευση που θα σε κινητοποιήσει και θα σου δώσει την ορμή που χρειάζεσαι.

Η αλήθεια βρίσκεται εδώ :
Μην περιμένεις την έμπνευση. Δεν θα έρθει ποτέ. Η δράση είναι αυτή που δημιουργεί την έμπνευση, και πολλά άλλα συναισθήματα ταυτόχρονα. Σε κάνει ευδιάθετο, δημιουργικό, δραστήριο και εύστροφο. Αν περιμένεις να προκληθεί ξαφνικά και από το πουθενά η διάθεση για δράση, χωρίς να είσαι πρόθυμος να την συναντήσεις κάπου στην μέση, γρήγορα θα σε κυριεύσει η απάθεια. Το να στηρίζεσαι αποκλειστικά στην έμπνευση, η οποία είναι φευγαλέα και σπάνια, είναι περιοριστικό.

Αν βαριέσαι, αυτό είναι μια ένδειξη ότι δεν κάνεις αρκετά πράγματα, ότι δεν αξιοποιείς ικανοποιητικά τον χρόνο που διαθέτεις. Και η προσπάθειά σου να τον “γεμίσεις” με δραστηριότητες χωρίς νόημα, όπως το να παρακολουθείς αστεία βίντεο στο YouTube όλη την ημέρα, αυξάνουν το αίσθημα του κενού που νιώθεις. Η ζωή σου, και συνεπώς ο χρόνος σου, είναι πολύτιμα. Και το καλοκαίρι βρίσκεται ήδη προς το τέλος του. Αν βασίζεσαι στην έμπνευση, για να δημιουργήσεις, να αγαπήσεις, να διασκεδάσεις, τότε οι πιθανότητες είναι εναντίον σου.

Ο κανόνας είναι απλός :

Την στιγμή που θα σκεφτείς κάτι, απλά σήκω και κάνε το! Αμέσως! Μέσα στα πρώτα δευτερόλεπτα της σύλληψης μιας ιδέας βρίσκεται όλη η μαγεία, όλη η αποφασιστικότητά σου!
Μην περιμένεις να το νιώσεις. Δράσε και το συναίσθημα θα ακολουθήσει. Η δράση κινεί το σώμα, η δράση κινεί και το συναίσθημα.

Για να τελειώσει το δικό σου καλοκαίρι κάπως έτσι : “Αγαπητό καλοκαίρι, Ευχαριστώ για τις υπέροχες αναμνήσεις, τους νέους φίλους, τις συγκινήσεις, για τα χαμόγελα, τις περιπλανήσεις στα σοκάκια και στους βυθούς, για τους χορούς και τα παγωτά, τα όμορφα ξημερώματα στην παραλία..”

Υ.Γ. Αν δυσκολεύεστε να ξεκινήσετε οτιδήποτε, και η φράση “βαριέμαι” ακούγεται όλο και πιο συχνά στα αυτιά σας, αυτά τα βιβλία μπορούν να σας “εμπνεύσουν” για δράση!!

-Brian Tracy, Φάε τον βάτραχό σου, εκδόσεις Διόπτρα

-Θοδωρής Σημάδης, Κουνήσου από την θέση σου, εκδόσεις Μεταίχμιο

-Mel Robbins, The 5 second rule, Amazon

-Paul Arden, Ότι και αν σκέφτεσαι, σκέψου το αντίθετο, εκδόσεις Ψυχογιός

-David Gilbertson, Η θεωρία του wine bar, εκδόσεις Ψυχογιός

-Camilo Cruz, Μια αγελάδα μια φορά…, εκδόσεις Πατάκη