Μην κρύβεσαι από τον εαυτό σου!

Posted on August 5, 2017

Μην κρύβεσαι από τον εαυτό σου!

Γράφει η Βασιλική Υψηλάντη.

Ανοίγεις την πόρτα. Μπαίνεις στον δικό σου προσωπικό χώρο. Ίσως είναι το σπίτι σου, ίσως το δωμάτιο σου. Κλείνεις την πόρτα πίσω σου. Αρχικά η σιωπή σου φαίνεται εκκωφαντική. Λίγο αργότερα απόλυτα ευπρόσδεκτη. Την καλωσορίζεις καθώς η φασαρία και η συναναστροφή με τους άλλους ανθρώπους, άλλοτε σε κουράζει και άλλοτε την θεωρείς ανούσια και επιφανειακή.

Οι στιγμές σου φαίνονται να περνούν αργά, καθώς βρίσκεσαι ξαπλωμένος στο κρεβάτι, στον καναπέ σου. Διατηρείς αυτή την θέση ίσως λίγο περισσότερο από όσο χρειάζεται. Σκέψεις περνούν από το μυαλό σου, σχέδια για το μέλλον, αναμνήσεις, πιθανοί προβληματισμοί, μέχρι και ανέκδοτα που έχεις ακούσει κάπου, κάποτε. Φιλοσοφείς και απολαμβάνεις τον χρόνο με τον εαυτό σου.

Κάποιοι ίσως σκεφτόντουσαν για εσένα ότι είσαι μοναχικός, μόνος ή αδιάφορος για τους άλλους ανθρώπους. Εσύ ξέρεις όμως ότι απλά είσαι εσωστρεφής, κάποιες φορές ονειροπόλος, και πάντα κάποια ιδέα είναι έτοιμη να σε παρασύρει στον κόσμο της φαντασίας σου.

Με σκέψεις και την φαντασία για οδηγό μεγάλωσες, ξεπέρασες προβλήματα, ανακάλυψες πράγματα για τον εαυτό σου, για τους άλλους, για τον κόσμο ολόκληρο. Με αυτή την εσωστρέφειά σου εξελίχθηκες επαγγελματικά, ανελίχθηκες κοινωνικά, ερωτεύτηκες ανθρώπους και πράγματα.

Εξωστρέφεια vs. Εσωστρέφεια

Τα κοινωνικά δίκτυα και ο κόσμος του Διαδικτύου, πλέον μας κάνουν όλους να φαινόμαστε κοινωνικοί και εξωστρεφείς. Δεν είμαστε όμως, όσο δείχνουμε στην πραγματικότητα. Πιθανώς να κρύβουμε την εσωστρέφειά μας στην υπερβολική έκθεση, στην συνεχή προβολή του εαυτού και των δραστηριοτήτων μας. Δεν είσαι ντροπαλός, δεν φοβάσαι την κοινωνική κριτική. Είσαι εσωστρεφής. Και άλλωστε ο κόσμος αποτελείται κατά το ένα τρίτο από εσωστρεφείς όπως εσύ. Και ο κόσμος χρειάζεται να είσαι ο εαυτός σου. Πολλοί από τους σημαντικότερους ηγέτες στην ιστορία υπήρξαν εσωστρεφείς. Ήταν η ήρεμη δύναμή τους που άλλαξε την ροή της ιστορίας, που οδήγησε στην επανάσταση, και στην αλλαγή του κατεστημένου. Βρισκόμαστε στον αιώνα που έχει στο επίκεντρό του την προσωπικότητα του ατόμου.

Ότι και αν βρίσκεται μέσα σου, μοιράσου το, χωρίς περιορισμό, με τόλμη. Διαφύλαξε την προσωπικότητά σου, και ταυτόχρονα μοιράσου την με όλους. Στον χώρο και στον χρόνο που εσύ επιθυμείς.

Κάνε την ήσυχη επανάστασή σου.

 


Tagged as , , ,