Γελάστε είναι μεταδοτικό!

Posted on August 12, 2017

Γελάστε είναι μεταδοτικό!

Γράφει η Βασιλική Υψηλάντη.

Πολλές φορές δεν χρειάζεται μια επαναστατική ιδέα, κάτι πρωτότυπο και καινοτόμο αλλά κάτι απλό, καθημερινό και οικείο σε όλους μας, που όμως το βλέπουμε από μία άλλη οπτική γωνία.

Μία καλή ομιλία έχει την δύναμη να σε ταξιδέψει, να σου δημιουργήσει συναισθήματα πρωτόγνωρα, ακόμα και να σε διασκεδάσει. Να σου μάθει κάτι καινούργιο, να σε αλλάξει. Κάθε ομιλία είναι ένα ταξίδι με έναν ενημερωμένο οδηγό, που σε ξεναγεί σε νέες ιδέες, που σε προτρέπει να αλλάξεις, να κατανοήσεις καλύτερα τον εαυτό σου και τον κόσμο γύρω σου. Μια τέτοια ομιλία είναι και αυτή, που αφορά το γέλιο, της Sophie Scott.

Τι είναι το γέλιο; 

Έχεις αναρωτηθεί για ποιους λόγους γελάμε; Γελάμε όταν μας γαργαλάει κάποιος, όταν παρακολουθούμε μια κωμωδία, όταν ακούμε ένα ανέκδοτο. Οι πραγματικοί λόγοι όμως είναι βαθύτεροι. Γελάμε για να δείξουμε ότι κατανοήσαμε κάτι, ή ακόμα και για να γίνουμε αρεστοί. Άλλοτε γελάμε με την καρδιά μας, άλλοτε προσποιητά για κοινωνικούς λόγους. Σαν παιδιά δεν σταματάμε να γελάμε με την παραμικρή αφορμή, αλλά καθώς μεγαλώνουμε γελάμε όλο και λιγότερο. Άραγε γινόμαστε πιο κυνικοί;

Το γέλιο είναι μια πανάρχαια συνήθεια που ρυθμίζει την διάθεσή μας, μειώνει το άγχος, και μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα. Η ανθρώπινη εξέλιξη έχει ως πρωταρχικό σκοπό να μετατρέψει το κοινωνικό άγχος σε αποδεκτή συμπεριφορά, σε μια κατάσταση συναισθηματικής απόλαυσης. Με το γέλιο δημιουργούμε κοινωνικούς δεσμούς και ρυθμίζουμε τα συναισθήματά μας. Κάθε φορά που παρατηρούμε κάποιον να γελάει, νιώθουμε την ανάγκη να συμμετάσχουμε. Και αν αναλογιστείς ότι αυτό που εκτυλίσσεται μπροστά σου, είναι ένα πανάρχαιο φαινόμενο, που συμβαίνει σε όλες τις κοινωνίες, τότε αποκτά άλλη σημασία.

Δες την ομιλία, γέλασε με τα αστεία, νιώσε την χαρά!

Απολαύστε το!


Tagged as , , , , , ,