Η δύναμη της ιδέας!

Posted on August 25, 2017

Η δύναμη της ιδέας!

Γράφει η Βασιλική Υψηλάντη.

“Τα φώτα χαμηλώνουν. Μια γυναίκα βγαίνει στην σκηνή[..]Ένας προβολέας την τυφλώνει και 1200 ζευγάρια  μάτια καρφώνονται επάνω της[..]Καθαρίζει τον λαιμό της και αρχίζει να μιλάει. Αυτό που συμβαίνει στην συνέχεια είναι εκπληκτικό[..]Όλα τα μάτια στρέφονται προς το ίδιο σημείο[..]Οι νευρώνες των 1200 μυαλών δέχονται και καταγράφουν, μια για πάντα, τα μηνύματα της γυναίκας. Για ολόκληρη την υπόλοιπη ζωή τους, η συμπεριφορά αυτών των 1200 ατόμων έχει επηρεαστεί ανεπανόρθωτα[..]” *

Σε μια εποχή που είναι σημαντική η διακίνηση ιδεών σε ένα συνεχώς αυξανόμενο παγκόσμιο κοινό, ο Chris Anderson παρέχει, μέσω της πλατφόρμας του TED, την δυνατότητα να παρουσιαστούν ιδέες που αξίζει να διαδοθούν.

 Πώς η δύναμη της ιδέας αλλάζει τον κόσμο!

Οτιδήποτε υπάρχει γύρω μας, ήταν κάποτε μια ιδέα στο μυαλό ενός ατόμου. Το internet, για παράδειγμα και τα κινητά τηλέφωνα, κάποτε ήταν μια ιδέα στο μυαλό κάποιου. Φαντάσου την ζωή σου χωρίς αυτά σήμερα! Οι άνθρωποι είμαστε δημιουργικά όντα. Με τις γνωστικές δυνατότητες που έχει ο εγκέφαλος μας μπορούμε να δημιουργήσουμε το περιβάλλον γύρω μας. Η σκέψη είναι άλλωστε η ανώτερη λειτουργία που διαθέτουμε και με αυτή παράγουμε ιδέες συνεχώς, ιδέες που αλλάζουν τον κόσμο!
Οι ιδέες βρίσκονται παντού. Αφορούν κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά, εκπαιδευτικά θέματα. Εμπνέουν την τέχνη, την λογοτεχνία, τον κινηματογράφο. Δημιουργούν ιστορία και με την εφαρμογή τους επηρεάζουν μελλοντικές γενιές ανθρώπων.
Όπως οι άνθρωποι χαρακτηρίζονται από ετερογένεια, η ποικιλομορφία των ιδεών είναι αυτή που οδηγεί στην εξέλιξη. Μια ιδέα δεν χρειάζεται να είναι επαναστατική, απλά να παρέχει μια εναλλακτική οπτική σε ένα ήδη υπάρχον θέμα. Και αυτό είναι αρκετό.
Μικρότερες ή μεγαλύτερες, οι ιδέες εμπνέουν, εκπαιδεύουν, καθοδηγούν, και δημιουργούν ερωτήματα. Παρέχουν την βάση για διαφορετικές απόψεις και συγκρίσεις, παρέχουν σαφήνεια και αποτελούν την κινητήριο δύναμη για δράση. Καταρρίπτουν μύθους, πεποιθήσεις και σύνορα, μας δείχνουν αυτό που μπορεί να συμβεί, μας ενθαρρύνουν να σκεφτούμε με διαφορετικό τρόπο, μας βγάζουν από την ζώνη ασφαλείας μας, μας μεταμορφώνουν.
Ο εγκέφαλός μας, και κατά συνέπεια η σκέψη μας, διευρύνεται σε άμεση αναλογία με τον αριθμό των ιδεών που υιοθετούμε. Υπάρχουν ιδέες συνηθισμένες, έξυπνες, και αποκαλυπτικές. Όλες οι ιδέες έχουν αξία. Αλλά η κυριότερη δύναμη της  ιδέας έγκειται στις συνέπειες που έχει η εφαρμογή της.

Η διάρκεια μιας ομιλίας TEDx είναι μόνο 18 λεπτά.

Είναι αρκετά για να αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτεσαι.

Είναι αρκετά για να σου αλλάξουν την ζωή.

*απόσπασμα από το βιβλίο TED talks, Chris J. Anderson, εκδόσεις Τραυλός