Εκπαίδευση, δημιουργικότητα και άλλες σκέψεις…

Posted on September 1, 2017

Εκπαίδευση, δημιουργικότητα και άλλες σκέψεις…

Γράφει η Βασιλική Υψηλάντη.

Ο Σεπτέμβρης είναι εδώ! Σύντομα θα ανοίξουν τα σχολεία. Θα ακουστεί και πάλι το κουδούνι για την επιστροφή στην τάξη. Δεν αξιώνομαι ότι είμαι ειδικός στην εκπαίδευση, αλλά υπήρξα μαθήτρια και βίωσα το σύστημα και την διαδικασία που ακολουθεί. Σε όποια εποχή και αν πήγαμε σχολείο, το εκπαιδευτικό σύστημα φαίνεται να μην αλλάζει. Στεγνή αποστήθιση πληροφοριών, μελέτη για τα διαγωνίσματα, γνώσεις που περνάνε στην λήθη σύντομα, αντί για χρήσιμες δεξιότητες, προσωπική ανάπτυξη και δημιουργικότητα.

Μαθαίνεις να μην κάνεις πολλές ερωτήσεις, να ακολουθείς την ροή των μαθημάτων και να λύνεις προβλήματα με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Αν παρατηρήσεις τα παιδιά γύρω σου διακρίνεις ότι έχουν μειωμένη ενέργεια, δυσκολεύονται να εκφραστούν με λέξεις αλλά και συναισθηματικά. Δεν χρησιμοποιούν την φαντασία τους και αδυνατούν να καταλήξουν σε αποφάσεις.

Εκπαίδευση και δημιουργικότητα: Πού βρίσκεται το πρόβλημα;

Η δημιουργικότητα είναι στοιχείο κλειδί για την ανάπτυξη και την επιβίωση-σε κάθε τομέα της ζωής. Τα μικρά παιδιά αποτελούν αστείρευτη πηγή ιδεών. Παίζουν φανταστικά παιχνίδια δικής τους επινόησης, ζωγραφίζουν με μοναδικό τρόπο, τραγουδούν, χορεύουν. Με την είσοδο τους στο σχολείο, μοιάζει να χάνουν τον αυθορμητισμό τους. Δεν έχουν όρεξη να δοκιμάσουν νέα πράγματα ή να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους. Μαθαίνουν ότι η φαντασία και οι πειραματισμοί δεν θα τους βοηθήσουν να βρουν δουλειά καταπνίγοντας αυτή την ορμή τους, και συμβιβάζονται με τις πληροφορίες που τους παρέχουν.

Φυσικά υπάρχουν εκπαιδευτικοί παθιασμένοι, με όρεξη και νέες ιδέες, οι οποίοι αναγκάζονται και αυτοί να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα που δομήθηκε σε άλλες εποχές, με άλλες ανάγκες. Στο βιβλίο του Robert Sternberg “Πώς να αναπτύξετε την δημιουργικότητα των μαθητών”, περιλαμβάνονται 25 τρόποι, πολύτιμα εργαλεία για τους εκπαιδευτικούς. Η αμφισβήτηση των υποθέσεων, η αφιέρωση χρόνου για δημιουργική σκέψη, η επίδειξη δημιουργικών μεθόδων σκέψης, η επιβράβευση δημιουργικών ιδεών και η αποδοχή των λαθών αντί για τον στιγματισμό είναι μερικές.

Το εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι αρχαϊκό. Χρονολογείται από την Βιομηχανική Επανάσταση, όπου η ανάγκη της κοινωνίας ήταν η συμμόρφωση και η εκμάθηση δεξιοτήτων για την ένταξη στον εργασιακό τομέα. Σήμερα, οι συνθήκες έχουν αλλάξει καθώς ένα πτυχίο δεν εξασφαλίζει επαγγελματική αποκατάσταση και η προσωπική επιτυχία χαρακτηρίζεται από την έκφραση της μοναδικότητας.

Προσωπικότητες όπως ο Albert Einstein, ο Bill Gates, ο Thomas Edison, υπήρξαν κακοί μαθητές. Η πορεία τους όμως μετά το σχολείο αποκάλυψε το μεγαλείο της σκέψης τους. Κάθε παιδί είναι μοναδικό και επιβάλλεται να λαμβάνεται αυτό υπόψιν.

Το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να ενθαρρύνει την ανεξάρτητη σκέψη, την ανάπτυξη της προσωπικότητας, και την δημιουργικότητα. Να ιεραρχεί τις σημαντικότερες ανθρωπιστικές αξίες και να αποδέχεται την μοναδικότητα. Με αυτό τον τρόπο, ίσως δεν αγαπήσουν όλα τα παιδιά το σχολείο, ίσως όμως η κοινωνία αποκτήσει μεγαλύτερη ανοχή και κατανόηση.


Tagged as , , , , , , ,